nostalgische eiken schuur klik hieronder voor de film Beboparket houten vloeren, laminaat, parket, lamelparket!
WJ.BOUWSERVICE
de eigenaar van twentetuinhout bouwen met oude nostalgische materialen
In autentieke landelijke stijl realiseren wij in Vriezenveen met onze
medewerkers
en zelfs in heel Overijssel uw sfeervolle ambachtelijke eiken overkapping, eiken kap schuur, eiken prieeltje of eiken veranda met verouderde vloeren ook de ondervloer kan door ons geplaatst worden . U maakt het helemaal compleet met een van de op maat gemaakte buitenkeukens voorzien van diverse keukenapparatuur. Zeker weten dat u in alle jaargetijden tot in de late uurtjes geniet van het buitenleven. Stoere eiken hekwerken en landschapspoorten geven uw huis tuin en paardeweide een sfeervolle maar vooral landelijke uitstraling. Met het verstrijken van de tijd vergrijst het hout op een natuurlijke wijze en zullen de oude stoere gebinten steeds beter tot hun recht komen. Alle ontwerpen van Twente Tuinhout in Vriezenveen worden onder eigen architectuur op ambachtelijke gemaakt met een pen-en-gat verbinding die de tand des tijds met genoegen zullen doorstaan. Ook bij de aanvraag van uw bouwvergunning kunnen we van dienst zijn en onze kennis aanwenden om de procedure te versnellen
nostalgische eiken schuurType Vriezenveen
Eiken schuren Authentieke eiken schuren op maat gemaakt. Twente tuinhout uit Vriezenveen levert u de compleet geplaatste schuren van eikenhout in ieder formaat of vorm. Ook eventueel hergebruik van uw huidige eiken hout is mogelijk. Zodoende heeft uw schuur een zeer karakteristieke en landelijke uitstralingWe kunnen ook gebinten en andere houtconstructies op maat maken. Met name het authentieke eiken gebintwerk is een specialisatie geworden van ons bedrijf. Dit doen wij in samenwerking vooraanstaande houtleveranciers en betrekken alleen F.S.C. hout. Zo is het mogelijk een nieuwe houten schuur te bouwen met de uitstraling van een oude schuur. Alle maten en modellen kunnen door ons gemaakt worden. Wij kunnen in Vriezenveen en omgeving de gehele bouw verzorgen met eigen gekwalificeerd personeel inclusief montage en verdere afwerking, maar het is ook mogelijk om ons enkel het gebint en/of de kapconstructie te laten maken. Ook de verdere afwerking als stroom watervoorziening en dergelijke kunnen we voor u regelen

Type Vriezenveen handgemaakte buitenkeukens Type Overijssel bij de Buitenkeukens van twentetuinhout
Is koken alleen voor binnen? Zeker niet in Vriezenveen
Met de sfeervolle en prachtig afgewerkte buitenkeukens van Twente Tuinhout
uit Overijssel is buiten bakken en braden een feest of het nu onder de
overkapping is of in uw nostalgische schuur het is altijd genieten van het koken. Onze creaties komen altijd voort uit de wensen van de klant. Puur maatwerk dus! Niet de goedkoopste maar wel de beste en meest duurzame met een lange levensduur

Je bent op deze site aangekomen omdat je belangstelling hebt in antieke nostalgische buitenkeukens.Je kunt een keuken een antieke look en feel geven en toch gebruik maken van alle moderne voorzieningen. Je wilt tenslotte niet eerst hout hoeven hakken voordat je het avond eten op kan zetten dat is wel goedkoop maar duurt te lang. Maar ook door het gebruik van oude materialen kun je op maat een fantastisch mooie antieke keuken (laten) maken door twente tuinhout Vriezenveen

douglas schuren Type den Ham Lariks / douglas
Lariks is een harshoudende houtsoort waarvan het kernhout kleurvariaties vertoont van lichtgeelbruin, geelbruin, rozeachtig tot roodachtig bruin. Het spinthout is duidelijk van het kernhout te onderscheiden en is geelachtig tot vuilwit. Lariks vormt al op vroege leeftijd kernhout, waardoor de breedte van het spinthout in volwassen bomen meestal niet groter is dan 20 mm. De groeiringen zijn duidelijk te onderscheiden. Elke zone bevat licht gekleurd vroeghout en donker laathout. Lariks is matig te spijkeren en te schroeven. Voorboren kan nodig zijn om splijten te voorkomen. Het kernhout van Lariks valt in duurzaamheidsklasse 3..4. Douglas heeft vers meestal een licht geelbruine kleur die aan licht en lucht op den duur verkleurt tot fraai oranjeachtig geelbruin. Van snel gegroeide tamelijk jonge bomen is het hout meer roodachtig. Het witachtige spinthout is bij oude dikke bomen maximaal 40..50 mm en bij jonge aanplant 70..80 mm. Douglas is harshoudend. Douglas is goed te spijkeren en te schroeven. Voorboren kan nodig zijn om splijten te voorkomen. Het kernhout van Lariks valt in duurzaamheidsklasse 3..4.
Toepassing lariks / douglas schaaldelen Als tuinhout wordt lariks en douglas door elkaar gebruikt. De lariks / douglas schaaldelen worden toegepast voor o.a. schuttingen, gevelbetimmering van schuren etc.
Impregneren van lariks / douglas Lariks / douglas laat zich redelijk goed impregneren. De levensduur van het hout kan door impregnering onder hoge druk aanzienlijk verlengd worden.
wanneer u op de link hieronder klikt ziet u enkele voorbereidingen voor het plaatsen van een schuur Beboparket houten vloeren, laminaat, parket, lamelparket!


WJ.BOUWSERVICE DE EIGENAAR VAN WWW.TWENTEHOUT.NL
uit vriezenveen is een prima partner voor gevelbetimmering in diverse houtsoorten zoals red cedar, lariks, douglas, grenen maar ook in moderne materialen zoals
De uitvoering en materiaalkeuze stemmen wij uiteraard af met de klant en architect.
Wij leveren (en monteren) zowel op de bouwplaats bij grote nieuwbouw- en/of renovatie-projecten als thuis bij de particulier. Ook bij verbouwingen kan www.wjbouwservice.nl
u van dienst zijn. U kunt uw verbouwingswensen kenbaar maken en desgewenst ontvangt u een deskundig advies en een scherpe aanbieding die altijd goedkoop uitvalt. Wanneer de plannen duidelijk zijn, ontvangt u een vrijblijvende offerte. Door jarenlange ervaringen in het uitvoeren van verbouwingen weten wij bij www.wjbouwservice.nl precies wat er van ons verwacht wordt bij het bouwen in bewoonde situaties. Tijdens het bouwproces wordt de opdrachtgever nauw betrokken bij de uitvoering en de eventuele bouwmethode. Tijdens de bouw geven wij hoge prioriteit aan het begeleiden van de opdrachtgever .
en het nastreven van een goede planning. Dit alles om de overlast van de werkzaamheden tot een minimum te beperken. Indien gewenst is www.wjbouwservice.nl ook instaat om voor u de bouwaanvraag te verzorgen.

hekwerken voorbuitenverblijf of paardewei engels hekwerk Duurzaam kastanjehouten hekwerk afkomstig uit Engeland. Latafstand 8-10 cm.(3-draadsuitvoering)Het
Engels hekwerk bestaat uit smalle geschilde/gekloofde latten van kastanjehout die aan elkaar gevlochten zijn met stevig ijzerdraad. Er zijn diverse hoogtes leverbaar voor diverse toepassingen. Om de circa 2 meter wordt het lattenwerk bevestigd aan palen, eveneens van kastanjehout Wij zijn leveranciers van duurzaam hout oa.
kastanjehekwerk ,eiken en douglas.
*engels en frans schapenraster
*post en rail
*kastanje(WEIDE) palen,rond en geloofd
*douglas schaaldelen
*heidematten
*eiken balken
*inlooppoortjes

IN VOORRAAD:
DIVERSE MATEN
*ENGELS EN FRANS HEKWERK
*POST En RAIL
*VELDHEKKEN
*INLOOPPOORTJES
*RONDE KASTANJE PALEN div.maten *douglas schaaldelen Vraag ons naar de mogelijkheden,
we staan u graag te woord

Eiken frame gebouwen

De sfeer van ambachtelijk meesterschap

Het gevoel van kracht, veiligheid en duurzaamheid. Magnifieke structuren die een lust zijn voor al onze zintuigen. Onbewust toegevend aan een natuurlijk verlangen om de eiken balken aan te raken. Een eiken frame gebouw van Wj bouwservice heeft een onbedwingbare aantrekkingskracht. Een tijdloze schoonheid in harmonie met haar natuurlijke omgeving. Handgemaakt met technieken die hun wortels hebben in het verleden, toen men dichter bij de natuur stond dan nu.

Gastenverblijven amp; buitenwoningen

Ontwaken in de geur en atmosfeer van eikenhouten spanten en gebinten. Harmonie en rust herleven weer in de traditionele gebouwen van Wj bouwservice. Deze unieke sfeer van welbehagen en huiselijkheid zullen uw gasten kunnen proeven in uw gastenverblijf. Ook uw buitenwoning zal deze rust op u overbrengen. U zult genieten van het buitenleven.






Carports amp; koetshuizenin overijssel

Een eiken frame carport en koetshuis van Wj bouwservice is ontworpen met respect voor het oude nostalgisch karakter en traditionele bouwtechnieken. Waar vroeger de boerenwerktuigen werden opgeborgen, blinkt nu uw klassieke auto. De authentieke en robuuste stijl herbergt passie voor schoonheid en traditie. In de loop der jaren zullen de eiken balken een aantrekkelijke zilver grijze kleur krijgen, rijk aan een warme uitstraling. Voor de constructie wordt de ambachtelijke pen en gat verbinshy;ding gebruikt, ook de pennen zijn van eikenhout.


Landelijke gebouwenin overijssel

De natuurlijke materialen die Wj bouwservice gebruikt resulteren in een harmonische opname in de landelijke omgeving. Eikenhouten veldschuren en hooibergen zullen het landschap opluisteren. De dierenverblijven en paardenboxen van Wj bouwservice zijn zowel praktisch als prachtig. Handgemaakt door een toegewijd team, met plezier en vakmanschap.
Gemeente Twenterand

Open monumentendag 2007


Thema: Moderne Monumenten
Zaterdag : 8 september 2007 van 10.00 uur tot 16.00 uur
VOORWOORD


De Open Monumentendag staat dit jaar onder de titel Moderne Monumenten in het teken van de monumenten van de twintigste eeuw. Het is de 21ste keer dat de Open Monumentendag wordt georganiseerd. In deze eeuw kreeg de Nederlandse architectuur weer een eigen gezicht. Aan de wieg van deze ontwikkeling stond architect H. P. Berlage, doorgaans gezien als de vader van de Nederlandse moderne architectuur. Open Monumentendag Twenterand 2007 heeft getracht, ondanks dat wij een kleine monumentengemeente zijn, aansluiting te vinden op dit thema.
Bijzonder dit jaar is de openstelling van de Watertoren in Vriezenveen, wellicht voor de allerlaatste keer toegankelijk, en het feit dat in Den Ham leden van het Historisch Schouwspel u in fraaie kledij meenemen naar tijden van weleer.
In zowel Den Ham als Vriezenveen is een fietstocht voor u uitgezet.
Verder is er een fotowedstrijd voor de jeugd. Jongeren tussen de 10 en 18 jaar kunnen
meedoen aan de Internationale Fotowedstrijd voor de Jeugd 2007. De winnaars krijgen een MP3-speler. Om mee te doen dient een monumentaal object in Nederland op ls;spannenders; wijze gefotografeerd te worden (bijvoorbeeld een oud gebouw, brug, standbeeld of schip). Fotors;s kunnen
tot 1 oktober 2007 opgestuurd of gemaild worden naar Stichting Open Monumentendag
, p.a. Nationaal Erfgoedhuis, Herengracht 474e- mail omd@erfgoedhuis.nl. De lijst met objecten die in de gemeente Twenterand als rijksmonument zijn aangemerkt treft u aan op de website www.twenterand.nl.

Onderstaande gebouwen zijn zaterdag 8 september 2007 in ieder geval gratis toegankelijk van 10.00 uur tot 16.00 uur. Deelname aan het programma, met uitzondering van de koffie e.d. die her en der voor u geschonken wordt, kost u geen cent. Dat geldt ook het boekje, waarin bijzonderheden zijn beschreven van de op 8 september opengestelde panden. Ook kunt u de landelijke Open Monumentendag-krant gratis verkrijgen. Daarin vindt u voor heel Nederland per provincie de OMD-activiteiten op 8 en 9 september. Boekje en krant zijn af te halen bij de gemeentehuizen en de VVVrs;s in Den Ham, Vriezenveen en Vroomshoop.
Den Ham:

MEER INFORMATIE

Kijk voor aanvullende en actuele informatie over Open Monumentendag 2007 in Twenterand op: www.oudvriezenveen.nl/openmonumentendag

en de websites van de lokale VVVrs;s

Rond de karakteristieke Brink staan de deuren open van de dorpskerk met het monumentale Scheuerorgel (waarvan het spel te beluisteren valt), van de kerktoren (kan worden beklommen) en van het Middendorpshuis (oudheidkamer, tentoonstelling en expositie zijn te bezichtigen).








Ook kan men een fietstocht maken langs monumenten en karakteristieke panden in en rond Den Ham en Vroomshoop. In de bijbehorende routebeschrijving vindt u van deze objecten nadere informatie.
















1. Hervormde kerk, Brink 4 te Den Ham








Midden in het dorp, zodat je er letterlijk en figuurlijk niet omheen kunt, zijn kerk en toren gelegen. De aan de kerk gebouw toren is ongetwijfeld het oudste bouwwerk van het dorp. Hierna, onder 2. vindt u daarover meer vermeld.

Het bouwjaar van een eerste dorpskerk moet op grond van de in de diverse archieven aangetroffen stukken liggen tussen 1384 en 1441. Uit in Zwolle berustende archieven blijkt dat in 1560 door dekerkrentmeesters van Den Ham een stuk land werd verkocht dat de kerk in 1412 ten geschenke had gekregen. Uit de markeboeken van Den Ham valt af te leiden dat er in 1368 een pastoor aanwezig was, terwijl in de archieven van het bisdom Utrecht is vermeld dat in 1489 Hendrick van Beijeren pastoor is in Den Ham. Ook de kenmerken van romaanse bouwstijl, die in de toren worden aangetroffen, duiden op de grote ouderdom.

In 1840 werd een nieuwe kerk gebouwd. Die werd in 1958 gerestaureerd en aanzienlijk uitgebreid (1400 zitplaatsen).

Uiteraard bevond zich destijds in en rond en in de kerk de begraafplaats. Onder meer aan de noordzijde (Grotestraat). Onder meer door gewijzigd stratenbeloop is nu van die begraafplaats niets meer terug te vinden..

De kerkelijke gemeente Den Ham was aanvankelijk niet zelfstandig, zij was onderdeel van de parochie Ommen. Bewoners van de buurtschappen Beerze, Daarle, Egede, Linde, Magele, Meer en Noordmeer gingen ter kerke in Den Ham. Met de groei van het zielental kwam daar voor wat betreft Beerze en Daarle verandering. Egede, dat onderdeel is van de burgerlijke gemeente Hellendoorn, heeft altijd voor het kerkelijk leven een bijzondere positie ingenomen.

De overgang van rooms-katholiek naar het protestantisme vond geleidelijk vanaf 1586 plaats. In 1836 was er afscheiding van gereformeerden en rond die tijd ontstond er ook een afsplitsing van de kerk van Vroomshoop.

De prachtige houten kansel, de fraaie kroonluchters en het mooie orgel maken het interieur zeker tot een bezienswaardigheid. Het uit 1841 daterende Scheuerorgel is aangemerkt als rijksmonument. In 1974 werd het uitgebreid en gerestaureerd.





























2. Gemeentetoren, Grotestraat 1 te Den Ham








Van alle bouwwerken die in de voormalige gemeente Den Ham staan is de toren aan de Grotestraat in Den Ham ongetwijfeld het oudste. Niet ten onrechte dus komt de toren van de Hervormde kerk als eerste voor op de Hammer monumentenlijst.

Alhoewel tot op heden dat niet precies te achterhalen valt, kan wel met zekerheid worden gesteld dat de toren gebouwd is in het tijdvak 1325 tot 1425. Dit laatste kan worden afgeleid uit de architectonische geschiedenis en nu nog waarneembare bouwstijlen.

De toren is gebouwd aan de westzijde van de kerk, aan de oostzijde -richting Jeruzalem- was oorspronkelijk het altaar gesitueerd.

Deze aan de kerk gebouwde toren is nagenoeg geheel in bakstenen opgetrokken. Kenmerken van zowel de romaanse als gotische bouwkunst zijn aanwezig. Opvallend is de enorme veldkei in de zuidwestelijke hoek. Dit grote brok graniet, rustende op een groot blok Bentheimer steen, zou wel eens een andere functie kunnen hebben gehad. Misschien als offerblok?

De vierkante torenspits is met leien gedekt.In de 4e tevens bovenste geleding bevindt zich de luizolder, waar 3 klokken tussen de indrukwekkende balkconstructie hangen. Deze zolder is via de stenen spiltrap en een lossen eiken houten trap te bereiken. In de toren zijn verder te bezichtigen het in 1908 aangebrachte uurwerk en een imitatie van een cachot.

De tussen 1325-1425 tot stand gekomen en in 1607 herbouwde toren is evenals andere objecten geplaatst op de monumentenlijst van Den Ham.






















3. Middendorpshuis en tuin, Grotestraat 4 te Den Ham








Het in 1975 geheel restaureerde en tevens de monumentenlijst geplaatste Middendorpshuis treft u aan pal tegenover de gemeentetoren. De naam Middendorp is niet een verwijzing naar een midden in het dorp gelegen locatie, maar herinnert aan de familie Middendorp. Een oud herbergiersgeslacht, behorende tot de voorname ingezetenen van Den Ham, dat ook gronden bezat ten westen van Den Ham, de zogenaamde Middendorpslanden in de buurtschap Meer. Onder meer was er een wethouder Middendorp die aan de gemeente het uurwerk in de toren schonk.

Bij de grote brand die het dorp Den Ham in 1842 trof (43 huizen en 7 schuren werden in de as gelegd) ging ook de herberg van de Middendorps verloren. Gelukkig weer in hetzelfde jaar herbouwt. De steen rechts van de voordeur herinnert daaraan. Met de bouwkundig fraaie ingangspartij, een dubbele deur en een levensboom in het bovenlicht, het knipvoegwerk en de statige stoep behoort het pand tot de sieraden van het dorp.

Kort na Wereldoorlog II werd het pand eigendom van de toenmalige gemeente Den Ham en ingebruik genomen als dependance van het gemeentehuis. Na het gereedkomen van het nieuwe gemeentehuis(1970) werd het Middendorpshuis ingericht als onderkomen van de Oudheidkundige vereniging Den Ham-Vroomshoop. In deze oudheidkamer vindt men geschriften, gebruiksvoorwerpen, kleding e.d. die betrekking hebben op wonen en werken in vroegere tijden. Ook werd het VVV-kantoor in het Middendorpshuis ondergebracht. Het oostelijk deel van het Middendorpshuis wordt gebruikt als expositieruimte voor kunstvoorwerpen. De achter het huis gelegen ruimte is dor de plaatselijke afdeling van IVN ingericht als kruidentuin. Zowel het Middendorpshuis als de tuin zijn op OMD te bezichtigen.






















4. Herberg de Witte Swaen, Brink 5, Den Ham


VRIEZENVEEN
Programma monumentendag dorp Vriezenveen In Vriezenveen wordt er evenals in den Ham een fietstocht uitgezet.

Bijzonder dit jaar is de openstelling van de watertoren. Vitens is als eigenaar bereidt gevonden de toren, nadat deze jaren voor publiek gesloten is geweest, open te stellen. Het kan goed zijn dat dit de laatste mogelijkheid is om de toren te beklimmen. Deze watertoren staat namelijk met vele andere watertorens op de lijst om verkocht te worden.

Leuk is ook dat de heer Dekker, als particulier, zijn gerestaureerde woning/boerderij met authentiek interieur openstelt voor bezichtiging. Grijp uw kansen zullen wij zeggen.
1. Peddemorsboerderij, Westeinde 342 te Vriezenveen









De Peddemorsboerderij stamt uit de 16e eeuw en is voorzien van een zadeldak, een houten voorgeveltop en vensters met kalf-roede verdeling en halve luiken.









De exacte bouwdatum van dit Rijksmonument is niet bekend. De geschiedenis leert wel dat de boerderij rond 1680 werd bewoond door Van Utert, boer en varkenshandelaar.







Na een aantal geslachten Peddemors is de boerderij in 1969 aan de toenmalig gemeente Vriezenveen verkocht, waarna deze op de Rijksmonumentenlijst werd gezet. Insteek was dat het pand een culturele bestemming zou krijgen. Nadien is het pand een aantal keren gerestaureerd en opgeknapt om deze geschikt te maken voor de huidige bestemming.










Een deel van de inrichting is nog in originele staat. De boerderij op zich is al leuk om te bezichtigen. Een aantal werktuigen van weleer zijn bewaard gebleven en te bewonderen evenals een deel van de authentieke inrichting.










Dit jaar zal in de boerderij een expositie te zien zijn van een vijftiental oude bouwtekeningen uit de 20e eeuw van markante gebouwen in Vriezenveen. Onder andere: Gereformeerde Kerk, Ter Wind Arntsveen, Maalderij Dekker, Pollenkerk, Watertoren, Ketelhuis, Jansen amp; Tilanus en anderen.
















2. Ontmoetingkerk, Schout Doddestraat 1 te Vriezenveen








Het kerkgebouw van de Gereformeerde kerk ligt aan de Schout Doddestraat in Vriezenveen, naast het gemeentehuis en schuin tegenover het politiebureau.

Op 1 april 1981 werd dit gebouw feestelijk geopend. De kerkzaal biedt plaats aan 450 personen en in de naast de kerkzaal gelegen ontmoetingsruimte zijn nog eens 150 zitplaatsen. De kerk draagt nu officieel de naam Ontmoetingskerk.

Opvallend in de ruime kerkzaal zijn de raamversieringen met houten kruisen. Het orgel heeft een zeer mooie klank en wordt regelmatig gebruikt voor concerten door bekende en minder bekende nationale en internationale organisten. De akoestiek van het kerkgebouw wordt door de gebruikers geroemd.

Iedere zondag wordt twee kerkdiensten gehouden, rs;s morgens om halftien en rs;s middags om vijf uur in de winter en om zeven uur in de zomer.

Door de vele zalen, grote en kleine is de kerk ook doordeweeks een middelpunt van kerkelijke activiteiten. En ook vele niet kerkelijke commissies vinden hier onderdak.








Getracht wordt de muziekschool te strikken om voor muzikale klanken in het kerkgebouw te zorgen tijdens de openstelling. Het Nederlands Bijbelgenootschap komt met een stand. Daarnaast spant men zich in om bijbels en andere kerkelijke attributen aan u te laten zien.












































3. Smelts Schuur, Oosteinde 36/A, Vriezenveen

Ook zal dit jaar de Smelts Schuur weer voor het publiek worden opengesteld. Het oude koetshuis uit 1843 werd enkele jaren geleden weer in oude luister hersteld en wordt maar zelden opengesteld voor het publiek. Het monumentale pand bevindt zich naast het terrein van Raab Karcher Eshuis Bouwmaterialen op het Oosteinde 36, welke in de schuur een architectenruimte heeft ondergebracht.








De schuur werd gebouwd door Frits Smelt, welke behoorde tot de zogenaamde Rusluie, die handel dreven op St. Petersburg. Smelt was eacute;eacute van de firmanten van de firma F. Smelt amp; Co., gevestigd aan de Gostinni Dwor 129 en 143 te St. Petersburg. In het Historisch Museum Vriezenveen wordt de geschiedenis van de Rusluie uitvoerig in beeld gebracht en kunt u nader kennis maken met deze boeiende episode uit de Vriezenveense geschiedenis.
Internet: www.oudvriezenveen.nl


4. Historisch Museum Vriezenveen(Westeinde 54, Vriezenveen)








Activiteiten Open Monumentendag

ls;Hoe Vriezenveen reilt en zeiltrs; is een bijzondere film die nauw aansluit bij het thema ls;Monumenten uit de periode 1900 tot 1965rs;. De film vertoont het straatbeeld van Vriezenveen in 1948. Bijzonder is dat de film voor het eerst op DVD in het museum vertoond wordt.








Scholtenhuis

Het gemeentehuis van Vriezenveen was vroeger gevestigd in het huis van de Scholte of Schout, de vroegere burgemeester, en werd daarom ook wel het Scholtenhuis genoemd. Omstreeks 1875 kwam hier verandering in toen het herenhuis van Herman Jansen (Jezienen Herman), tegenover de Grote Kerk, door de gemeente werd aangekocht en als gemeentehuis werd ingericht. Het gemeentehuis bleef in gebruik, totdat het bij de Grote Brand op 16 mei 1905 ten prooi viel aan de vlammen.








Oude gemeentehuis

Een nieuw, ruimer gebouw onder architectuur van de Herder en Hellendoorn verrees op dezelfde plek. Door de groei van de bevolking en de uitbreiding van het aantal ambtenaren, bleek het gemeentehuis nog geen 25 jaar later veel te klein. Er werden plannen gemaakt voor een groter gebouw, maar door de crisistijd en de oorlogsjaren konden deze plannen niet worden gerealiseerd. Het gebouw werd meermalen gerestaureerd en uiteindelijk werd gekozen voor nieuwbouw.








Nieuwe bestemming

Nadat in 1970 het nieuwe gemeentehuis met concieuml;rgewoning aan het Manitobaplein gereed waren gekomen, werd het oude gemeentehuis verlaten en kreeg het oude gemeentehuis eerst de bestemming van vormingsschool. In 1979 kreeg de Vereniging Oud Vriezenveen de beschikking over het gebouw om, na vele omzwervingen, een definitieve plaats voor haar collectie te krijgen. In 1994 werd het museum, inmiddels geheten ls;Museum Oud Vriezenveenrs;, voor een jaar gesloten, om geheel te worden gemoderniseerd. Sinds 9 januari 2007 staat het museum bekend onder de naam van Historisch Museum Vriezenveen en toont het de boeiende geschiedenis van de voormalige gemeente Vriezenveen.








Historisch Museum

Het Historisch Museum Vriezenveen is beroemd geworden om haar uitgebreide Russische afdeling. Hier wordt het verhaal van de Rusluie verteld, een groep Vriezenveense kooplui die in de 18e en 19e eeuw hun waar in Sint Petersburg konden verkopen. Toch heeft het museum de bezoeker veel meer te bieden.








Van een onbegaanbaar moerassig gebied groeide het vroegere Almelerveen uit tot een gemeente met een grootse geschiedenis. Tragisch genoeg voltrok zich in Vriezenveen eacute;eacute van de grootste branden uit de Nederlandse geschiedenis. Ook genoot het ondergoed van Jansen amp; Tilanus landelijke en zelfs internationale bekendheid. Tevens pleegde een Vriezenvener in de Tweede Wereldoorlog de grootste bankroof, welke ooit in Nederland heeft plaatsgevonden. Daarnaast bezit Vriezenveen een eigen dialect, een typische lintbebouwing en een dorpsstraat van ruim 6 km. lang en herbergt de gemeente de plaats met de langste naam van 't land. En bovenal is het natuurreservaat Engbertsdijksvenen internationaal erkend als 'wetland' en geniet het daardoor extra bescherming.








Kortom een gemeente waar de geschiedenis als het ware voor het oprapen ligt. Het museum laat die geschiedenis van een bijzonder Twents dorp weer tot leven komen. Kom kijken en ontdek een uniek avontuur!


Internet: www.historischmuseumvriezenveen.nl


5. Leemansmolen, Hammerweg 34 te Vriezenveen

De Leemansmolen is de enige nog overgebleven windmolen in Vriezenveen.
Het is een achtkante stellingmolen uit 1862, die gebruikt wordt als korenmolen.


Molenaars
Vrijwillig molenaars zijn Wim de Goeijen en Alexander Broekhuis. Wim de Goeijen is tevens instructeur/opleider van toekomstige molenaars.


In opleiding
Sinds september 2006 leidt Wim de Goeijen twee vrijwillig molenaars op: Gerrit van Harten (Ommen) en Hans Schouten (Vriezenveen). De opleiding duurt ongeveer twee jaar en wordt afgesloten met een landelijk examen.


Geschiedenis
De achtkante stellingmolen stond eind 19e eeuw midden in een nattig veenlandschap. Later kwam er langs de Hammerweg woningbouw waardoor de dominante positie van de molen wat afnam. De toenmalige molenaar Leemans wilde minder afhankelijk worden van de wind. Hij plaatste daarom een koppel maalstenen in zijn schuur, dat aangedreven werd door een dieselmotor. Zo kon er in principe altijd gemalen worden.
Voor de molen was dit desastreus en deze raakte in verval.


Diverse restauraties
Pas in 1962 werd de molen gerestaureerd. In 1988 ontdekte men een aantal haarscheurtjes in de gietijzeren bovenas en werd de molen weer op non actief gezet. Maar op monumentendag 1997 kon de molen weer draaivaardig opgeleverd worden. In 1998 ging het beheer over naar de Stichting Leemansmolen, die Wim de Goeijen kon aanstellen als vrijwillig molenaar.


Openingstijden
De molen is 's zomers elke zaterdagmorgen van 9.00-13.00 uur geopend voor publiek; 's winters elke 1e en 3e zaterdag van de maand (en natuurlijk altijd wanneer de wieken draaien).




6. Watertoren, Bouwmeesterstraat 10 Vriezenveen.

De bouw van een watertoren in Vriezenveen betekende, dat Vriezenveen sinds 1934 werd aangesloten op het waterleidingnet. De tijd van putten met de haak uit de welbekende waterput of met een pomp in de keuken was voorbij.








In het begin van de vorige eeuw kwam er veel meer aandacht voor schoon water op het platteland. Op 1 januari 1932 trad Vriezenveen toe tot de N.V. Waterleiding Maatschappij Overijssel (WMO). Samen met de gemeente Hellendoorn, Wierden, Den Ham en Tubbergen. Het gemeentebestuur werd daarin vertegenwoordigd door burgemeester J.M. Krijger.








Voor Centraal Overijssel werd het waterwingebied gevonden in Hoge Hexel. Vanaf het pompstation daar werd een buisleiding aangelegd naar de watertoren in Vriezenveen.








De bouwvergunning voor de watertoren werd verleend op 22 april 1933. Deze toren is het ontwerp van de Haagse architect Hendrik Sangster. Hij is ook de ontwerper van de voormalige watertoren bij de Lichtmis, nu bekend als De Koperen Hoogte.








Het werk werd uitgevoerd door het aannemersbedrijf P. Huigen uit De Krim voor de som van fnof; 26.923 en met de werkzaamheden werd in mei 1933 begonnen.








De toren is opgetrokken uit machinale baksteen en heeft een zinken kegeldak en een hoogte van 40,8 meter. Boven in de toren bevindt zich het betonnen waterreservoir met een inhoud van 295 m3. Dat was in de beginjaren voldoende om alle Vriezenveners een week van water te voorzien.








Naast de hoofdtransportleiding vanaf Hoge Hexel naar Vriezenveen werden er in de loop van de dertiger jaren steeds meer huisaansluitingen gerealiseerd. In 1934 waren de dorpsstraatbewoners de eersten, die van het waterleidingnet konden profiteren. Zo werden in de loop der jaren alle bewoonde gebieden aangesloten en in 1940 kreeg de buurtschap De Pollen de beschikking over leidingwater.








Het belang van watertorens voor de distributie van water is sinds enkele jaren achterhaald. Er worden geen nieuwe meer gebouwd, maar de meeste zijn in de loop van de jaren gepromoveerd tot monument. Ook deze watertoren in Vriezenveen van Vitens doet sinds kort geen dienst meer in de watervoorziening voor het dorp Vriezenveen.








Dit jaar kan het wel eens de laatste keer zijn dat de toren beklommen kan worden. Een unieke kans dus om op grote hoogte over Vriezenveen heen te kijken.
















7. De Rooms Katholieke kerk, Oosteinde 17 te Vriezenveen








Het gebouw is niet groot van binnen maar de mensen vinden het erg mooi, zeker voor rust en intiem samenkomen De beelden, de paaskaars, het altaar, de kaarsen die vooral in de mei-en oktobermaand branden voor Maria.








Ook in de naast de kerk gelegen Maria-grot worden dan kaarsen aangestoken als het weer het toelaat.

De kluis heeft de brand overleefd, de inhoud is grotendeels gespaard gebleven, zoals het doopboek.

Bijzonder is ook de doopkapel met een mooie doopvont. De kapel kan tevens als rouwkapel ingericht kan worden. Er zijn een paar schilderijen van voor en na de brand. De afbeeldingen op de mooie kruiswegstaties zijn ook bijzonder en oud met tekst in Oudhollands.








De parochie kan beschikken over drie koren, een gemengd koor, een jeugdkoor en een kinderkoor, die tijdens die diensten zingen, die met hun samenstelling overeenkomen.








Het kerkhof heeft vanaf het begin van de parochie bestaan. Onlangs zijn er twee nieuwe stenen met daarop de namen van de overledenen uit de geruimde graven en van de ongedoopte kinderen, die vroeger onder de heg begraven werden. Een boek hierover is in het Historisch Museum te zien.








Er is dus op open monumentendag heel veel te zien en te vertellen over deze kerk en een bezoekje aan deze kerk is zeker de moeite waard. Koffie en Thee en voor de kinderen fris staat klaar 8. Boerderij (modelwoning) Westeinde 245








De boerderij aan het Westeinde 245 is nu een modelwoning. Het gebouw dat in 1926 werd gebouwd door zijn grootvader is door Johan Dekker totaal opgeknapt. De eigenaar van het gelijknamige schildersbedrijf annex verf en behangwinkel wil de boerderij koesteren als toonzaal. Maar hij vindt ook dat de historie bewaard moet blijven.








Het is niet de bedoeling dat het pand bewoond gaat worden. Voor Johan Dekker heeft het pand een emotionele waarde. Ik vind het belangrijk dat ik het pand weer in het bezit van de familie heb gekregen stelt hij.








De plaatselijke monumenten organisatie ls;Het gebint ls;heeft Dekker al beloond met een prijs voor dit project omdat hij het cultuurmonument in stand heeft gehouden. Dekker is trots op het uiteindelijke resultaat. Hij wil de bevolking deelgenoot maken van het resultaat.






















Dit boekje is tot stand gekomen met medewerking van:








Comiteacute; Den Ham

VVV- Den Ham-Vroomshoop VVV- Vriezenveen Comiteacute; Vriezenveen

Gemeente Twenterand








Met dank aan allen, speciaal te noemen de vrijwilligers, die op een of andere manier hebben meegewerkt aan de totstandkoming en uitvoering van de Open Monumentendag gemeente Twenterand 2007.
.

www.twentetuinhout.nl
ouderwetse handgemaakte overkappingen of carport specials en poolhouse