Beboparket - Houten vloeren!
Deze week fabrieksleegverkoop!Merbau is tropisch hardhout. Het is een oerdegelijke maar sobere houtsoort. Voor houten vloeren is merbau geschikt omdat het slijtvast en hard is. Een houten vloer van merbau heeft een eerder klassieke uitstraling maar past natuurlijk ook in een modern interieur.
De Merbau
Merbau is tropisch hardhout. Het is een oerdegelijke maar sobere houtsoort. Voor houten vloeren is merbau geschikt omdat het slijtvast en hard is. Een houten vloer van merbau heeft een eerder klassieke uitstraling maar past natuurlijk ook in een modern interieur. De Merbau
De Merbau
De merbau is een loofboom die groeit in de tropisch regenwouden van Zuidoost-Azieuml; en op de eilanden in de Stille Oceaan. Op Madagascar komt de merbau ook voor, maar hier is de boom aangeplant en dus niet natuurlijk. De merbau kan tot 50 meter hoog worden, maar valt meestal iets lager uit (rond de dertig meter). Kenmerkend voor de merbau is de rechte ronde stam die tot wel 25 meter takloos kan zijn. Dit betekent dat het hout van deze stam vrijwel zonder knoesten geleverd wordt. De merbau is nauw verwant aan de afzelia.
Merbauhout
Het hout van de merbau heeft een bijna roodachtige, egale kleur. Jong merbauhout heeft een eerder lichtbruine, oranje kleur, soms zelfs nog geel. Typisch voor merbau zijn de donkere, bijna zwarte verkleuringen hier en daar in het hout, die het hout karakter geven. Ook heel kenmerkend zijn de kleine witte of gele vlekjes in het hout, overblijfselen van kalk dat de boom tijdens zijn leven heeft opgenomen. Merbau heeft juist door deze eigenschappen een heel natuurlijke en tropische uitstraling.
Bewerking van Merbau
Merbau is vrij goed te bewerken. Voor zagen en boren is goed materiaal vereist omdat het hout zo hard is. Verder is het belangrijk u er van bewust te zijn dat merbau kan reageren op water. In het hout zit een gomachtige substantie die, gemengd met water, roodachtig kleurt. Dit staat bekend als het bloeden van merbau. Het spreekt voor zich dat een houten vloer van merbau goed behandeld moet zijn zodat dit probleem niet optreedt - contact met water is bij een vloer immers onvermijdelijk. Als u het hout wilt gaan lakken, vermijdt u dan lak op waterbasis. Olieuml is een prima alternatief.
Waar u op moet letten
Het is zaak om bij het aanschaffen van merbauhout te letten op het FSC-keurmerk en de herkomst. Merbau is namelijk een houtsoort die door illegale houtkap ernstig bedreigd wordt. Door als consument te kiezen voor legaal gewonnen merbauhout draagt u er op uw manier aan bij dat deze fraaie houtsoort voor de toekomst behouden kan blijven!

© Beboparket - 2012 - Alle rechten voorbehouden! - Beboparket Houten Vloeren Link Partners