Beboparket - Houten vloeren!
Deze week fabrieksleegverkoop!






Amsterdam houten vloeren! Beboparket houten vloeren amsterdam! Eiken houten vloeren Amsterdam! Amsterdam houten vloeren! Beboparket houten vloeren amsterdam! Eiken houten vloeren Amsterdam!



tekstErwin Geversfoto Frank Visschedijk

Met 260.000 hectare zorgvuldig beheerd bos in Kameroen kan Reef Hout niet worden verweten niet duurzaam te zijn. Het hout, afkomstig uit dit gebied, gaat als FSC-gecertificeerd hout de markt op. Dat de Goorse houthandel dus maatschappelijk verantwoord bezig is, moge duidelijk zijn. Maar tot zover de gelukshy;wensen, want makkelijk is het allerminst. Tussen het goede willen en de commercie wil het namelijk nogshy;al eens wringen, constateert directeur Herbert Reef: Als je sociaal bent, word je vaak asociaal behandeld!

Herbert Reef van Reef Hout:

We zijnKOPLOPER.

dat doet je goed;

Op het terrein aan de Breukersweg in Goor rijden vorkheftrucks als nijvere mieren rond met stapels donkerbruin tropisch hardhout in de klauwen. De Reef Hout Groep is eacute;eacute van de grote houthandels van ons land en dan met name specialist in de levering aan de grond-, weg- en waterbouwsector. Een familiebedrijf, dat in 1926 werd opgezet. Zij het als wagenmakerij. Maar omdat overgrootvader Reef beschikte over een eigen zaagmachine om eiken planken te zagen, werd gaandeweg overgestapt op de houthandel. Eind jaren zestig ging de onderneming volleshy;dig over op de import van en handel in tropisch hardhout. Tien jaar later volgde de specialisatie in de grond-, weg- en waterbouw en tuinhout.

Herbert Reef is de derde generatie. De 48-jarige ondernemer zit al zijn hele leven tussen het hout. Hij vertrok in 1987 naar Kameroen om voor een Duits bedrijf een zagerij te leiden. ;Ik heb daar driejaar gewerkt. Een dorpje zo groot als Diepenheim; je kende iedereen.; Als hij terugkomt naar Nederland neemt hij samen met zijn broer Paul het familiebedrijf over, dat dan een omzet draait van drie miljoen euro en vanuit het Goorse centrum verhuist naar het bedrijventerrein Zenkeldamshoek. Maar dan barst vanuit de milieulobby de hetze tegen tropisch hardhout los. t;Je weet hoe die milieuorganisaties doen: die delen een klap uit en dan is iedereen wakker. Vervolgens moetje wel met ze aan tafel. Het is linksom of rechtsom, maar dan kom je wel bij elkaar. Hoe ik over die boycot dacht? Tja, ik wist natuurlijk hoe de bos;exploitatie destijds in elkaar stak. Maar kijk, er werken mensen en in die landen betekent werk welvaart. Er was en is illegale kap, maar met een boycot voorkom je die illegale kap niet. Sterker nog: van een georganiseerde kap is dan al helemaal geen sprake meer.; Omdat hij inziet dat ongecontroleerde kap van de tropische bossen uiteindelijk tot een ramp








leidt, sluit Reef al vroeg aan bij de initiatieven van de Forest Steshy;wardship Council, kortweg FSC. Deze internationale organisatie stishy;muleert verantwoord bosbeheer en stelt wereldwijde standaarden voor bosbeheer op, met daaraan gekoppeld een keurmerk. Toen ik uit Kameroen terugkwam en die boycot tegen tropisch hout beshy;gon, had ik daar gemengde gevoelens over. Nogmaals, ik wist hoe de houthandel er werkte. Er is illegale kap. Nog altijd. Maar wie zijn wij om daar in Kameroen te zeggen dat het niet mag? Je kunt alleen maar hopen dat ze het reguleren.

Vanaf 1999 heeft Reef Hout belangen in Kameroen. In eerste instanshy;tie door de overname van een zagerij. Daarna verwerft de goorse onderneming eigen bosbouwconcessies in het land. Dat omvat inmiddels vijf concessies met in totaal 260.000 hectare bos, die volledig volgens de strenge richtlijnen van de FSC worden geeuml;xshy;ploiteerd. Een overwinning op Greenpeace dat in 2004 Reef Hout nog als 'kettingzaagcrimineel' bestempelde. Herbert Reef: We zijn door Greenpeace aan de schandpaal genageld, maar we zijn eacute;eacute van de weinige bedrijven in de wereld die een conflict met Greenpeace heeft opgelost.

Hoe anders is dat nu. Reef Hout hanteert niet voor niets de kreet 'Uit betrouwbare bron' en daar is dankzij het FSC-keurmerk niets teveel mee gezegd. Sterker nog: het kost niet alleen veel inspanning maar ook geld om duurzaam en maatschappelijk verantwoord te ondershyemen, constateert Reef: Je werkt mee aan het onderhoud van een gebied in de tropen. Niet alleen wat betreft de kap, want van de FSC moetje ook een fauna- en floraplan opstellen. Je beschermt het bos niet alleen tegen de illegale kap en illegale plantages, maar ook teshy;gen illegale jacht. Maar nee, makkelijk is dat niet, want de illegale kap maakt veel kapot. Als je ziet welke ravage er aangericht wordt... Ook in onze concessies, daar word je moedeloos van. En dat doen die mensen nog niet eens expres, want het is voor hun inkomen.

Het opereren volgens FSC-regels heeft veel voeten in de aarde. Er wordt gewerkt in cycli van dertig jaar. Het hele gebied is daarom opgedeeld in dertig gebieden van circa 8.500 hectare. Herbert Reef: In dat gebied werkje vooreen periode van een jaar. Daarna laatje het weer dertig jaar met rust. En natuurlijk haal je niet alles eruit. Dat gaat heel zorgvuldig, waarbij je kijkt naar de houtsoorten en de diameters. Dat wordt gecontroleerd. Er is dus geen sprake van aantasting van het bos, omdat het na dat ene jaar weer dertig jaar ongemoeid blijft.

Dat is eacute;eacute kant van het verhaal. De andere kant is die van de strenge regels waaraan Reef Hout moet voldoen. Een FSC-keurmerk heeft veelvoeten in de aarde. Neem je medewerkers: die moeten een kap- opleiding volgen, een uitsleepopleiding en EHBO-opleiding. Twee keer per jaar moeten ze nieuwe werkkleding krijgen. Voor de machishyes die je gebruikt moet je in het bos vloeistofdichte vloeren aanshy;leggen. Het gaat heel ver. En daarnaast heb je ook de zorg voor de medewerkers en hun gezinnen. Onze mensen zijn soms zes maanshy;den per jaar van huis, je wilt ze tevreden houden. W t hebben een ziekenhuis opgeknapt in het gebied. Het is ontwikkelingswerk van hoog niveau, dat durf ik gerust te stellen. Ik ben daar bi ij mee, want het land heeft mijn hart gestolen. En ik krijg elke keer weer kippenvel

Het is hoogwaardig ontwikkelingswerk11

als ik er kom en zie hoe zorgvuldig wij het doen. Maar tegelijkertijd word ik ook woest als ik zie dat er weer ergens illegaal is gekapt. We hebben continu bewaking: van de duizend medewerkers werken er honderd tot honderdvijftig in de beveiliging. Maar het is een gebied van meer dan vijftig bij vijftig kilometer. Je kunt niet overal tegeacute;lijk zijn.

De inspanningen die Reef pleegt om een groot bosgebied te beschershy;men doet hij met volle overtuiging. Ik heb diverse keren met tranen in de ogen gestaan, als je de verwoesting ziet die door onbeheerde lt;ap wordt aangericht. Dat is ook onze drijfveer: het beschermen van iet bos voor later. En niet alleen het bos, maar ook de dieren. Maar Jaar moetje als houthandel wel een prijs voor vragen. FSC-hout is Juurder, maar dat heeft niet iedereen er voor over. Waterschappen, Rijkswaterstaat en de overheden stellen het gebruik van FSC-gecer- :ificeerd hout verplicht voor projecten die zij aanbesteden. Maar Jaarbuiten is er geen verplichting voor aannemers om FSC-hout e gebruiken. Dan gaat het om de prijs. Niet iedereen is bereid dat e betalen want het is niet altijd duidelijk te maken datje voor die neerprijs ook hoogwaardig ontwikkelingswerk doet. We verkopen oms FSC-hout voor de prijs van niet gecertificeerd hout.

:eef Hout verwerkt circa 60.000 kuub hout op jaarbasis. Niet alles ; FSC-gecertificeerd. Domweg omdat de vraag groter is dan de pro- uctie uit FSC-bos. Het gaat langzaam. Het certificeren is een lange je g en het wordt je niet makkelijk gemaakt. Als je sociaal bezig wilt ijn, word je asociaal behandeld. Maar goed, wij zijn die weg ingesla- en en kunnen en willen ook niet meer terug. En gelukkig komen er

Wezijn langs de rand gegaan

wereldwijd ook steeds meer FSC-gebieden bij. Wat dat betreft zijn we op de goede weg.

Voor de onderneming hebben alle inspanningen consequenties geshy;had. De groei van drie miljoen omzet naar 55 miljoen is bijna funest gebleken. De bouw van een nieuwe FSC-gecertifiuml;ceerde zagerij in Kameroen, de financieuml;le crisis en vertraging in de bouw waren teveel van het goede. De Wereldbank en de FMO wierpen een reddingsshy;boei uiten participeren nu in Reef Hout. Herbert Reef is er open over: We zijn langs de rand gegaan. De groei was niet bij te houden, het ging te hard. We waren heel actief, heel breed. En we hadden pershy;fecte mensen. Alleen: soms heb je ook andere mensen nodig. Daar hebben we niet tijdig in geschakeld. Paul en ik zijn pioniers en zullen dat blijven. Maar je hebt ook management met andere capaciteiten nodig.

Of Herbert Reef een wereldverbeteraar is, moeten anderen bepalen, vindt hij. Als Reef Hout zijn we koploper en dat doetje goed. We waren de tweede die in Afrika FSC-gecertificeerd waren. Okeacute;, je bent duurder uit, maar je beschermt een waardevol gebied. Dat moet iedereen wat waard zijn, vind ik. ledereen zou daar mee kennis moeshy;ten maken: met duurzame bosexploitatie. Als je daaraan mee hebt gewerkt, word je daardoor geraakt. Het is het waard. als ik er kom en zie hoe zorgvuldig wij het doen. Maar tegelijkertijd word ik ook woest als ik zie dat er weer ergens illegaal is gekapt. We hebben continu bewaking: van de duizend medewerkers werken






© Beboparket - 2012 - Alle rechten voorbehouden! - Beboparket Houten Vloeren Link Partners